Compost

Compost

Compost wat is het en waar gebruik je het voor?


Zoals u waarschijnlijk wel gezien heeft hebben we nu ook compost in ons assortiment, maar wat is dat nou eigenlijk compost? En waar kan je het dan voor gebruiken?  Op deze vragen gaan we antwoord geven in deze blog.


Compost, wat is het?


Compost is een grondstof die ontstaat uit plantaardige resten zoals fruit- en groenteschillen, bladeren en snoeihout. Het composteringsproces van gft-afval en groenafval is vergelijkbaar met wat er in het bos gebeurt als dode planten, afgevallen bladeren en takjes zich omvormen tot de donkerbruine bosgrond. Compost ruikt dan ook naar bosgrond is donkerbruin tot bijna zwart van kleur.

Compost is een meststof en een bodemverbeteraar. Dat komt omdat het volledig uit organische materiaal bestaat, daardoor brengt het veel natuurlijke voeding in de grond. Wat dan weer belangrijk is om het bodemleven aan te trekken, bodemleven zorgt voor beweging, water en lucht in de grond. Planten kunnen daardoor beter vocht en voeding uit de bodem opnemen, waardoor ze sterker en gezonder worden.


Compost, waar gebruik je het voor?


Door de verteerde planten resten ontstaat er humus. De humus is geen voeding maar is wel in staat om voeding en vocht een lange tijd vast te houden zodat het lang beschikbaar blijft voor de plant en niet uitspoelt.

Voor het beste resultaat is een laag van 2 tot 5 cm aanbevolen.  Deze laag kun je gewoon boven op de grond neerleggen of door de grond heen spitten. 

Hieronder nog even de voordelen van compost op een rijtje:

- De voordelen van het gebruik van compost in de tuin zijn:

- Compost werkt als voedingsversterker voor de tuinbodem

- Compost houdt de natuurlijke gezondheid van de tuinbodem op een hoog niveau

- Compost helpt bij de groei van nuttige micro organismen en bacteriën

- Compost biedt een voedzame grond waarin gewassen en planten goed kunnen gedijen